Ποιες είναι οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον αγροτικό κλάδο;
December 22, 2023Τηρούνται οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις των ωφελούμενων;
December 29, 2023Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας καταχώρισης της Προστατευόμενης Ονομασίας Μέλι Κισσούρι ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες με τη δημοσίευση της σχετικής αίτησης στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το προϊόν «Μέλι Κισσούρι / Meli Kissouri» είναι μέλι ανθέων και πιο συγκεκριμένα είναι το φθινοπωρινό ερεικόμελο το οποίο παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata) που φύεται στην περιοχή. Παρουσιάζεται σε υγρή ή κρυσταλλωμένη μορφή.
Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή, το χρώμα του είναι σκούρο με κόκκινο-χάλκινες αποχρώσεις και το άρωμα του έντονο και μεγάλης διάρκειας, ενώ ένα από τα πιο ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του είναι ότι διατηρεί τη ρευστή του μορφή για μικρό χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από έναν μέχρι τρεις μήνες. Στη συνέχεια κρυσταλλώνεται, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γλυκόζης, και οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους και γίνονται αντιληπτοί κατά την κατανάλωσή του.
Ένα από τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μελιού είναι η εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητά του σε σακχαρόζη: το άνω όριο της περιεκτικότητας αυτής δεν υπερβαίνει το 0,2% όταν σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία το ποσοστό αυτό αποτελεί το κατώτατο όριο για το ελληνικό μέλι ερείκης. Η χαμηλή αυτή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη αποδίδεται στον ανθρώπινο παράγοντα της περιοχής και πιο συγκεκριμένα στις πρακτικές εκτροφής των μελισσών. Βασικές παράμετροι των πρακτικών αυτών είναι η μη χορήγηση τεχνητής τροφής κατά τη διάρκεια παραγωγής του προϊόντος, καθώς το σύνολο των διατροφικών αναγκών των μελισσών εξυπηρετείται από την πλούσια ανθοφορία ερείκης που υπάρχει στην περιοχή. Επιπλέον, η διατροφή των μελισσών κατά την περίοδο του χειμώνα γίνεται με το τελευταίο μέλι ερείκης που έχουν παράξει, το οποίο δεν τρυγάται στο σύνολό του, αλλά τμήμα του παραμένει στις κυψέλες.
Επιπλέον, το έντονο άρωμα και η γεύση του αποδίδονται στην υψηλή συμμετοχή γυρεόκοκκων ερείκης στους οποίους ανιχνεύεται μεγάλος αριθμός πτητικών ενώσεω
Στο «Μέλι Κισσούρι / Meli Kissouri» αποτυπώνεται η ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία 100 χρόνια οι μελισσοκόμοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή οι οποίες διαφοροποιούνται αναλόγως του χρόνου και της θέσης εγκατάστασης των μελισσιών ώστε να εξασφαλίζεται η βόσκηση γύρης από μείγματα ανθέων με επικρατούντα τα άνθη της ερείκης. Τα ανωτέρω στοιχεία έχουν προσδώσει στο «Μέλι Κισσούρι / Meli Kissouri» εκτός από την ιδιαιτερότητά του, σημαντική φήμη και διακρίσεις. Με τη συγκεκριμένη ονομασία διακινείται στο εμπόριο περισσότερο από 30 έτη έχοντας εξασφαλίσει πολλές αναφορές σε ποικίλες εκδόσεις.