
Έξι βίντεο με καινοτόμες ιδέες από όλη την Ευρώπη που απαντούν στις προκλήσεις της εποχής.
30 Σεπτεμβρίου, 2023
«Η ζωή σε καθαρό μπλε»-Διήμερο 13 και 14 Οκτωβρίου 2023 στο λιμάνι του Μαρμαρίου
13 Οκτωβρίου, 2023Η παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας αποτελεί ζωτικής σημασίας δραστηριότητα για τη διαβίωση και την πολιτιστική κληρονομιά πολλών παράκτιων κοινοτήτων, ενώ συμβάλλει στην διατήρηση των πληθυσμών της υπαίθρου, που αποτελεί και εθνική προτεραιότητα.
Ως παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας, σύμφωνα με τον Καν ΕΕ 2021/1139, νοούνται οι αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται από αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους μικρότερου των 12 μέτρων, σε θαλάσσια (και εσωτερικά) ύδατα, τα οποία δεν χρησιμοποιούν συρόμενα εργαλεία (συμπεριλαμβάνονται και οι αλιευτικές δραστηριότητες πεζών αλιέων, καθώς και των συλλεκτών οστράκων).
Για την ανάπτυξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, σύμφωνα με πρόσφατη έκδοση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν τα εξής:
- Διαχωρισμός μεθόδων διαχείρισης και ελέγχου για την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και την ‘’βιομηχανική’’ αλιεία. Η διαχείριση της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, απαιτεί τη συνεκτίμηση βιολογικών, καθώς και κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Βελτίωση της διαχείρισης (νέα πλέον επιλεκτικά, αλλά και παραδοσιακά εργαλεία και αλιευτικές μέθοδοι, σχέδια διαχείρισης).
- Εκσυγχρονισμός του στόλου της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των εργαζόμενων και των προϊόντων. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και παροχή αντισταθμίσματος για τις απώλειες.
- Διαφοροποίηση του εισοδήματος των αλιέων, μέσω της ανάπτυξης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την αλιεία π.χ. αλιευτικός τουρισμός, παραδοσιακές τεχνικές μεταποίησης προϊόντων.
- Αποφυγή υπερβολικών και αναποτελεσματικών μέτρων (περιορισμοί, υποχρεώσεις κ.λπ.) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να διευκολύνεται η εργασία των αλιέων μικρής κλίμακας, και να προσελκύονται νέοι οι οποίοι θα ενταχθούν στο επάγγελμα.
- Βελτίωση του μορφωτικού τους επιπέδου, με εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στις παραδοσιακές τεχνικές αλιείας. Μετάδοση της εμπειρικής γνώσης από τους μεγαλύτερους στους νεότερους. Ανταλλαγή εμπειρικών και όχι μόνο, γνώσεων με αλιείς άλλων περιοχών. Ενδυνάμωση της γνώσης για την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των θαλάσσιων πόρων που αποτελούν στόχο της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας. Ανάπτυξη συνεργασιών με επιστήμονες και λοιπούς φορείς. Σχεδιασμός και υλοποίηση πιλοτικών και καινοτόμων προγραμμάτων που αφορούν τον κλάδο.
- Ενθάρρυνση για την δημιουργία ενώσεων παραγωγών, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν σε θέματα διαχείρισης της αλιείας, προστασίας του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο, καθώς και την προώθηση των προϊόντων τους. Ανάπτυξη εξωστρέφειας με τη συμμετοχή τους σε ομάδες συνδιαχείρισης, όργανα και διαδικασίες λήψης αποφάσεων, δημιουργία και λειτουργία υποδομών δικτύωσης.
- Αξιοποίηση της παραγωγής της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, (κυρίως ειδών με περιορισμένη εμπορική αξία) και πιστοποίηση των προϊόντων. Ανάληψη πρωτοβουλιών , ώστε να αποκτήσουν τα προϊόντα τους προστιθέμενη αξία. Ανάπτυξη δικτύων διάθεσης προϊόντων.
- Σχεδιασμός πλαισίου για την είσοδο νέων στο επάγγελμα του αλιέα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κινήτρων.
- Αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλων των ευκαιριών και εργαλείων χρηματοδότησης που παρέχει το ΕΤΘΑΥ και δημιουργία απλού πλαισίου πρόσβασης στη χρηματοδότηση.
- Ανάδειξη του ρόλου της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας στην ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, της κουλτούρας και των παραδόσεών τους.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ