Τον Ηρακλή, τον μυθικό ήρωα που συνδυάζει το θάρρος και τη δύναμη προφανώς και όλοι τον γνωρίζουν. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού οι 12 άθλοι του έχουν διαδοθεί σε όλον τον κόσμο. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο Ηρακλής είναι στενά συνδεδεμένος με την Εύβοια και στη Στερεά Ελλάδα; Αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί το έργο Smart Heritage που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Αναπτυξιακή Εύβοιας. Ένα έργο που μέσα από την πολιτιστική διαδρομή «Ηρακλής» προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να «επισκεφτούν» τα σημεία της και, να εξερευνήσουν τις ομορφιές της Εύβοιας με τη βοήθεια Περιηγήσεων Εικονικής Πραγματικότητας.
Ολόκληρη τη διαδρομή μπορείτε να τη βρείτε και να περιηγηθείτε μέσα από μοναδικές τρισδιάστατες εικόνες στο http://herculesroute.smartheritage.eu. Εμείς εδώ θα σας παρουσιάσουμε στα γρήγορα τέσσερα μόνο σημεία της διαδρομής αυτής.
Ξεκινώντας από το νότο το πρώτο σημείο της διαδρομής δεν είναι άλλο από την Κάρυστο. Τον Ηρακλή με την Κάρυστο τον συνδέει ο Δίων ο Ευβοϊκός ή Κυνηγός. Στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ η Κάρυστος εξέδωσε σειρά χρυσών νομισμάτων με την κεφαλή του Ηρακλή στοιχείο που μαρτυρά την οικονομική της ευρωστία αλλά και τη λατρεία του μυθικού ήρωα στην ευρύτερη περιοχή.
Επόμενη στάση είναι η Οιχαλία μια περιοχή κοντά στη σημερινή Ερέτρια. Εκεί ο Ηρακλής πήρε μέρος σε έναν αγώνα τοξοβολίας που οργάνωσε ο βασιλιάς της Οιχαλίας, Εύρυτος με έπαθλο την κόρη του, Ιόλη. Ο Εύρυτος όμως δεν κράτησε το λόγο του και θυμωμένος ο Ηρακλής κυρίεψε την πόλη του και πήρε αιχμάλωτη την Ιόλη. Από τότε θεωρείται προστάτης των αγώνων οι οποίων οργανώνονται προς τιμή του.
Αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα στην Αιδηψό, ήταν ο τόπος όπου ο Ηρακλής ξεκουράζονταν μετά από κάθε άθλο του. Εκεί ανάβλυζαν πίδακες θερμών ιαματικών νερών όπου ο Ηρακλής λούζονταν και ανακτούσε τις δυνάμεις του προκειμένου να συνεχίσει τους άθλους του.
Λίγο ακόμη πιο βόρεια στα σημερινά Λιχαδονήσια βρίσκεται ένας ακόμη μύθος που συνδέεται με τον Ηρακλή. Πρωταγωνιστές στον μύθο αυτόν ήταν η Διήανειρα, ο Λίχας και η Ιόλη. Η Διηάνειρα ήταν ερωτευμένη με τον Ηρακλή. Ωστόσο αφού πληροφορήθηκε από το Λίχα τον έρωτα του Ηρακλή με την Ιόλη, την κόρη του Εύρυτου βύθισε τον χιτώνα του στο αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Στη συνέχεια όταν ο Ηρακλής φόρεσε τον χιτώνα για να τελέσει θυσία προς τιμήν του Δία στο ακρωτήριο Κήναιο το δηλητηριασμένο αίμα του Κενταύρου κόλλησε στο δέρμα του Ηρακλή κατακαίγοντάς το. Προσπαθώντας να ξεκολλήσει το χιτώνα από πάνω του ξεκολλούσε μαζί και τις σάρκες του Πάνω στην οργή του γκρέμισε το Λίχα στη θάλασσα και τα κομμάτια του που πέσανε στη θάλασσα ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε στα Λιχαδονήσια.
Η πολιτιστική διαδρομή «Ηρακλής» καθώς και η ψηφιακή εφαρμογή της αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Εύβοιας και δίνουν την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να εμβαθύνει στις παραδόσεις, και στα μνημεία της Εύβοιας.
Το SMART HERITAGE είναι έργο διακρατικής συνεργασίας που συγχρηματοδοτείται από το Interreg V–B Adriatic Ionian program – ADRION. Ο γενικός στόχος του έργου είναι η προώθηση, αξιοποίηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου. Ο ειδικός στόχος είναι η αύξηση της ελκυστικότητας του τουρισμού και η μείωση της εποχικότητάς του στις συμμετέχουσες περιοχές και η ανάπτυξη κοινής πλατφόρμας για την προώθηση της προσφοράς βιώσιμου τουρισμού με βάση τη διατήρηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε., ενώ στο διακρατικό εταιρικό σχήμα συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς: