Η Σκύρος δεν είναι μόνο ένας προορισμός ιδανικός για διακοπές στη φύση, με ηρεμία μακριά από τον πολύ κόσμο. Εκτός από τις απόμερες και αγνές παραλίες, τα εντυπωσιακά μονοπάτια, τα δάση και τα βραχώδη τοπία υπάρχει και ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να την επισκεφτούμε. Ποιος είναι αυτός: Τα αλογάκια της. Τα γνωστά ως αλογάκια της Σκύρου.
Το Σκυριανό αλογάκι είναι μια αρχαία ελληνική φυλή που επιβίωσε στη Σκύρο και σήμερα αριθμεί περίπου 190 μέλη στο νησί και 300 σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μικρόσωμη φυλή η οποία είναι μοναδική στον κόσμο. Τα σκυριανά αλογάκια φτάνουν συνήθως μέχρι 1.10 μ. και ξεχωρίζουν για την μακριά και πλούσια χαίτη τους, τον ιδιαίτερο σωματότυπό τους, αλλά και τον ήρεμο χαρακτήρα τους που τα κάνει πολύ φιλικά στον άνθρωπο. Είναι είδος συντροφικό, ήρεμο και κατάλληλο για δραστηριότητες για παιδιά και ιπποθεραπεία.
Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του νησιού και η συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Σκύρου ήταν σημαντική, καθώς συμμετείχαν στις αγροτικές εργασίες όπως το όργωμα και το αλώνισμα.
Το Σκυριανό αλογάκι έχει κοινές ρίζες με το ‘Αλογο της Πίνδου Θεωρείται ότι είναι απόγονος των αλόγων που ο Αχιλλέας είχε μαζί του όταν πήγε στην Τροία. Είναι συνδεδεμένο με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αυτής της φυλής τα άλογα που απεικονίζονται στην ζωοφόρο του Παρθενώνα.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το αλογάκι της Σκύρου είναι η ανεξέλεγκτη βόσκηση στο φυσικό του βιότοπο, η μη ελεγχόμενη αναπαραγωγή του είδους, η έλλειψη ενίσχυσης των κατόχων των αλόγων και οι μη προβλεπόμενες ιπποκομικές πρακτικές.
Σήμερα το σκυριανό αλογάκι έχει συμπεριληφθεί στα προστατευόμενα είδη της άγριας ελληνικής πανίδας, μαζί με τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta και τη μεσογειακή φώκια Monachus Monachus. Για τη διάσωση και ανάπτυξη του είδους δραστηριοποιείται η Ένωση Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2006 με μέλη φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν σκυριανά αλογάκια από όλη την Ελλάδα , με έδρα τη Σκύρο και με σκοπούς που εντοπίζονται στην καταγραφή, την τήρηση γενεαλογικού βιβλίου, τη διάσωση, την προώθηση και εν γένει την ανάπτυξη της φυλής.