Προδημοσίευση Παρέμβασης “Νέοι Αγρότες 2024”
January 19, 2024Αξιοποιώντας τις έξυπνες τουριστικές τάσεις. Ένα επιτυχημένο παράδειγμα από τη Λετονία
January 23, 2024Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας τομέας που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή αλλά και συμβάλλει σε αυτήν. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κλιματικής αλλαγής με την υιοθέτηση αρκετών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων πρακτικών γεωργίας, της μείωσης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, της ανάπτυξης οικολογικών λύσεων συσκευασίας, της προώθησης των τοπικών αγορών, αλλά και με επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες για τη μείωση του άνθρακα, της ενέργειας και του υδατικού αποτυπώματος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, βρίσκεται αντιμέτωπος με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και τον ανταγωνισμό στους πόρους, και στο πλαίσιο αυτό πρέπει οι δραστηριότητες του πρέπει να προσεγγιστούν υπό μια νέα οπτική που είναι συνδεδεμέη με την ενέργεια, τη βιοποικιλότητα, την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.
Με δεδομένο ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας υποστηρίζεται από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ). Έτσι, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται προσπάθειες για την πράσινη μετάβαση στην οποία η κοινωνική οικονομία παίζει ένα κρίσιμο ρόλο συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο πράσινου και δίκαιου αγροδιατροφικού, προωθώντας περιληπτικά και βιώσιμα μοντέλα.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το Διπλό Μονοπάτι Μετάβασης (Twin Transition Pathway για το οικοσύστημα της κοινωνικής οικονομίας. Οι παίκτες της κοινωνικής οικονομίας αναπτύσσουν εναλλακτικά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων που αφενός συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αφετέρου στην παραγωγή και διάθεση προσιτών και υψηλής ποιότητας τροφίμων ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης. Ωστόσο, αυτές οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως οι ελλείψεις δεξιοτήτων, οι περιορισμοί πολιτικής και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση.
Το έργο GRAINS στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων παρέχοντας εκπαίδευση σε βιώσιμες πρακτικές και σε τρόπους με τους οποίους οι μικρές και μεσαίες επιχειρησήσεις κοινωνικής οικονομίας μπορούν μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
- Υποστηρίζοντας τη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας προς βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και διαδικασίες παραγωγής.
- Προωθώντας την υιοθέτηση βιώσιμων τεχνολογιών και καινοτομιών στον τομέα των αγροτικών τροφίμων.
- Ενισχύοντας την ικανότητα και τον ανταγωνισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας μέσω της μεταφοράς γνώσεων και της ανάπτυξης δεξιοτήτων σε βιώσιμες πρακτικές.
- Προωθώντας τη διακρατική συνεργασία, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών μέσω προσπαθειών ευαισθητοποίησης.
Το έργο GRAINS υλοποιείται από μια σύμπραξη 6 οργανισμών σε 5 ΚΜ (Βέλγιο, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία και Ουκρανία)