Ο ρόλος και τα πλεονεκτήματα των ΠΟΠ και ΠΓΕ γεωργικών προϊόντων
April 11, 2024Βραβεία Βιολογικής Γεωργίας της ΕΕ
April 18, 2024Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου “Δημήτρης Ρήγας”, ανακοίνωσε ότι στις 9/4/2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε το ελληνικής προέλευσης μέλι ανθέων με την ονομασία «Μέλι Κισσούρι/Meli Kissouri» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ). Με αυτή τη δημοσίευση ολοκληρώνεται αισίως μια διαδρομή του Συλλόγου, που ξεκίνησε πριν από πέντε περίπου χρόνια. Η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι / Meli Kissouri» ζητήθηκε για ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Καρύστου της Εύβοιας, ο οποίος περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων.
Το «Μέλι Κισσούρι/Meli Kissouri» είναι φθινοπωρινό μέλι ανθέων, παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας, προέρχεται από τα άνθη της ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata), που ευδοκιμεί στην περιοχή και είναι διαθέσιμο σε υγρή ή κρυσταλλική μορφή. Τα μελίσσια, μετά την ολοκλήρωση του τρύγου του θυμαρίσιου μελιού, μεταφέρονται σε μεγάλο υψόμετρο, άνω των 600 μέτρων, όπου και με την προϋπόθεση της ύπαρξης καλοκαιρινών βροχοπτώσεων, αρχίζει η ανθοφορία της ερείκης. Οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν σταδιακά τα μελίσσια τους από το μεγάλο υψόμετρο σε χαμηλότερα, έως το επίπεδο της θάλασσας, ακολουθώντας τη σταδιακή άνθηση της ερείκης μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, επομένως τρυγούν τα μελίσσια τους σταδιακά.
Το “Μέλι Κισσούρι” διακρίνεται για τη φρεσκάδα, τη γεύση του που είναι ελαφρώς πικρή, το σκούρο χρώμα του με κοκκινοχάλκινες ανταύγειες και το έντονο και μακράς διάρκειας άρωμά του. Η ιδιαιτερότητά του προέρχεται από το μείγμα γυρεόκοκκων, με κυρίαρχη τη γύρη της Erica manuliflora, σε συνδυασμό με γυρεόκοκκους αυτοφυών φυτών, ενώ δεν περιλαμβάνει γυρεόκοκκους καλλιεργούμενων ειδών. Επιπλέον, ξεχωρίζει για την πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη, που δεν υπερβαίνει το 0,2%, χάρη στις πρακτικές εκτροφής των μελισσών. Αυτές περιλαμβάνουν τη μη χρήση τεχνητής τροφής κατά την παραγωγή, αφού οι μέλισσες τρέφονται αποκλειστικά με την πλούσια ανθοφορία της ερείκης στην περιοχή.
Η εξαιρετική ποιότητα των μελισσοκομικών προϊόντων της Νότιας Καρυστίας οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον της με το ποικιλόμορφο τοπίο και κλίμα, στο οποίο συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται οι σύγχρονοι μελισσοκόμοι της περιοχής διατηρώντας την παράδοση αιώνων. Έχοντας συσσωρεύσει την εμπειρία των προγόνων τους, αναγνωρίζουν τις ανθοφορίες, οι οποίες διαφοροποιούνται αναλόγως του χρόνου, επιλέγουν τις θέσεις εγκατάστασης των μελισσιών τους αναλόγως της εποχής, ώστε να εξασφαλίζεται η βόσκηση αποκλειστικά από άγρια άνθη, μακριά από καλλιέργειες και καταφέρνουν να συγκομίζουν μέλι τρεις φορές το χρόνο.
Το Καρυστινό Μέλι Κισσούρι/ Meli Kissouri έχει ήδη αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού και αποτυπώνεται σε πολλές αναφορές και διάφορες εκδόσεις. Με την καταχώρησή του προστίθεται άλλο ένα στα 1.644 γεωργικά προϊόντα που ήδη προστατεύονται, ενώ ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.